Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Więcej informacji o soli himalajskiej.

Związkiem chemicznym koniecznym do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie zalety ma niejodowana sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Z jakiego powodu warto stosować je w gastronomii?

Zalety soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która świetnie podbija smak posiłków. Pomimo, że nieumiarkowane użycie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (nieprzekraczające 6 g na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż mających ok. 250 mln lat. Produkt ten zawiera wiele potrzebnych pierwiastków i minerałów, między innymi selen, żelazo czy cynk, a jednocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. metali ciężkich. Sól himalajska znakomicie podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – posiada 97% NaCl i jest kapitalnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, a więc pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, toteż nie traci swoich własności i jest bez problemu absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]