Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku

Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku

Jeśli chcesz zamówić zakwas na żurek w butelce, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.

Ostatnio coraz rzadziej zjadamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje konieczność natychmiastowego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które kiedyś oferowane były z reguły jako to większe danie. Jednak typowo polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie gotujemy je już wyłącznie sporadycznie, to w dalszym ciągu są one stałą pozycją w menu bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach w trakcie świąt Wielkiej Nocy czy Bożego Narodzenia.

Barszcz biały to nie żurek – Żurek i barszcz biały – różnica kryje się w mące

Kiedy zapyta się Polaka o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to od razu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób często nie widzi głównych różnic między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały gotuje się z zakwasu z mąki pszennej, zaś żurek – z zakwasu na mące żytniej. To jednakże nie wszystko, co różni te zupy, niemniej wypada wyraźnie zaakcentować, iż nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla doświadczenie kucharza oraz jego subiektywne preferencje. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego zwykle wkłada się więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych czy z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, ponieważ w ramach tej grupy zup wymienia się trzy warianty:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go zwykle z jajkiem oraz chlebem;
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany zazwyczaj z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim lub chlebowym.

Nie musisz przygotować samemu bazy na żur i barszcz biały

Preparacja zakwasu na wyszczególnione wyżej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. W poradnikach kulinarnych znaleźć można dziesiątki przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednak samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeśli ochota np. na żurek zaatakuje was znienacka, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych internetowych, jak i tradycyjnych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, na bazie których ugotujemy smaczny barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]