Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Kup sok z kiszonych buraków.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan znowu wracają na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają także nowe, przedtem mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kombucza, kefir albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pomagają w prosty i szybki sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Najważniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kwaszonek to też doskonałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić z uwagi na zawartość witaminy P i K, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kiszonych buraków – dlaczego powinno się go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo refluks lub wrzody żołądka. Działają one również osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Nasz adres:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]